Velmi mnoho lidí v naší republice by se mohlo vyhnout nemocem správnou životosprávou a fyzickou aktivitou. Například počet diabetiků v naší zemi se velmi zvyšuje. Už i malé děti a mládež bývají obézní, mají o mnoho více podílu tuku než svaloviny, protože se málo pohybují, přejídají se a špatně se stravují. Ať už se jedná o velký podíl bílého pečiva, cukru nebo tuků. To se netýká jen dětí, ale hlavně nás dospělých.
Pokud poznáte stevii- přírodní náhražku cukru, tak víte, že je to nenápadná rostlinka, která nám dokáže najít cestičku ke zdraví. Pokud jste o této rostlince neslyšeli, přečtěte si o ni pár řádků, možná vás zaujme a vy jejím užitím uděláte něco pro své zdraví. Toto přírodní sladidlo je 200 až 300 x sladší než cukr.
Už dávno je prokázáno, že velké množství cukru pro vaše tělo je jed. A pokud budete nadměrně sladit, může vás to dovést až k diabetu.
Stevia (Stevia rebaudiana) pochází z Paraguaye, kde ji odjakživa používali indiáni pro její sladivost a též jako léčivku.Ze zeleného keříku, který dospívá po 14 – 17 týdnech, lze získat až 500g usušených lístků ročně. Toto množství nahradí 100 až 150kg cukru. NEUVĚŘITELNÉ, ale je to vědecky dokázané.
Pěstování Stevie u nás je možné. Koupíte si předpěstěnou rostlinku, pak ji vysadíte na slunném, teplém a bezvětrném místě. Můžete ji pěstovat i doma v květináči nebo ve skleníku. Měli by jste vědět, že s poklesem teploty nať uvadá. Kořeny a oddenky mohou přezimovat při teplotě 5-10°C a při omezené zálivce.V současné době se dá toto sladidlo bez kalorií koupit jako Stevia tablety natural, Stevia prášek natural a Stevia kapky natural.
Použití Stevie má široké uplatnění. Je velmi vhodná pro diabetiky, povzbuzuje trávení a podporuje správnou činnost slinivky (pankreasu), protože udržuje v rovnováze cukr v krvi a v játrech, snižuje únavu, touhu po nikotinu a alkoholu. Zhutňuje svalovou hmotu – je to velmi vhodný doplněk při redukční dietě. Může se vyoužít i při vaření, protože odolává vysokým teplotám. Jako přírodní sladidlo snižuje vznik zubního kazu a tlumí chuť na sladké. Urychluje hojení ran, po kterých nezůstane jizva.
Tato nenápadná tropická léčivka s vynikajícími vlastnostmi je postrachem výrobců potravinářské chemie. Proč? Protože ji nelze patentovat!