Možná že i vy jste si dodnes mysleli, že šťouchané brambory jsou záležitostí, která by se dala nazvat jako univerzální. Je tomu ale úplně jinak. Je pravda, že brambory se dají jen tak našťouchat a je jedno, jestli na strukturu, která bude hrubší či jemnější, ale existují i jiné varianty, či recepty, které mohou tuto dobrotu povýšit a to tak vysoko, že se ze šťouchaných brambor stane delikátní pokrm, který rozhodně bude chutnat i těm největším gurmánům.
Všechny recepty, které lze využít, se liší už na samém začátku. Brambory lze totiž připravit hned na několik způsobů. Může se jednat o brambory pečené, vařené, oškrábané apod. Liší se určitě také v jemnosti. Sami určitě víte, že pokud budete šťouchat dlouhou dobu, vznikne bramborová kaše.
Jestli je něco, co rozhodně nesmí chybět, pak je to máslo, smetana nebo mléko. Velmi oblíbená kombinace je s bylinkami, které jsou čerstvé. Populární jsou ale také šťouchané brambory s máslovým hráškem. Velmi často také nechybí kostičky slaniny.
Pokud bychom chtěli obyčejné šťouchané brambory, pak jediné, co je třeba, je omýt je a uvařit ve slupce. Poté je potřeba brambory nechat vychladnout a následně oloupat. Na sádle je vhodné dále orestovat cibulku. Do směsi je poté ideální brambory rozšťouchat.
Jestliže ale existuje něco, co je chuťově velmi dobré, pak jsou to šťouchané brambory s rajčaty. Brambory je ale potřeba už na samém začátku oškrábat a uvařit na páře. Rajčata byste vždy měli nechat okapat a nakrájet na kousky. Brambory následně rozšťouchejte a také osolte. Právě nyní je vhodná doba přidat ricottu a také rajčata. Vhodné je také přidat dvě lžíce oleje a vše promíchat. Jestli máte raději, když jsou brambory řidší, pak neváhejte přidat trochu mléka. Teď už chybí pokrm jen naservírovat.
Receptů se šťouchanými bramborami v dnešní době seženete nespočetně mnoho. Závisí jen na vás, pro který recept se rozhodnete zrovna vy.
Přejeme dobrou chuť.