Kurkumin účinky


V dnešní době můžete narazit na spoustu rostlinek, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Jedním z takových dalších malých zázraků je Kurkumin. Ten lze získat především z kurkumovníku. Možná vás překvapíme, protože se jedná o základní složku kari, které používá snad každý z nás v kuchyni. Potravina je velmi zajímavá tím, že kromě dobré chuti má nažloutlou barvu.
kurkuma v prášku
Hlavní složka Kurkumin bývá nejčastěji v doplňcích, které by měly posilovat játra. Dokonce funguje i jako antioxidant. Kurkumin účinky působí také proti rakovině, nebo snižování cholesterolu.
Prospěšnost potvrzují i průzkumy, které byly donedávna prováděny. Zjistilo se, že působí ještě i na jiné choroby, které nás můžou sužovat.
Výzkum, který byl prováděn na jedné z amerických univerzit, přišel s tím, že pokud by člověk užíval jeden gram denně, zlepšila by se mu tak paměť.
Důležitou otázkou je, jak se kurkumin vlastně vstřebává. Odpovědí je, že k tomu dochází v žaludku. Látka se navíc zmetabolizuje velmi rychle.
Kromě kari se můžete s kurkumou setkat také v hořčici nebo worcesteru.
Víte, jak poznat, že je dávka kurkumy v dané potravině? Jednoduše. Měli byste na daném výrobku najít kód E 100.
Mnohdy se také používá jako náhražka vajec, aby bylo pečivo hezky žluté. Je možné jej najít ale i v jiných potravinách.
koření kurkuma
Jestli je ale něco, co zůstává nezodpovězeno, pak je to to, jaký dopad by měly vyšší dávky. Kolik kari by člověk mohl sníst, aby do sebe dostal potřebnou dávku, která je v potravině? Bohužel toho moc touhle cestou nejde, jelikož kurkuma obsahuje kurkuminu v opravdu malém množství, takže bychom se ve výsledku museli nejspíše ukořenit.
Možná některé potěší skutečnost, že lze samotný plod kurkumy běžně zakoupit, pěstovat a také používat v kuchyni při běžném vaření. Vyzkoušet ji můžete i vy. Třeba na ni poté již nedáte dopustit.

Published by na-dlani.cz